Η αποδόμηση των rom-com

Οι περισσότερες από εμάς έχουμε χαλάσει ν ώρες να βλέπουμε romantic comedies και να βάζουμε τον εαυτό μας μέσα στη ταινία, με τη σεντιμένταλ μας πλευρά να αλαλάζει με ατελείωτα awwww. Η λογική όμως πλευρά, μάλλον θα έπρεπε να χτυπάει καμπανάκια και να υψώνει red flags.  Ιδού λοιπόν, κάποια πιο κλισέ και από τα κλισέ ρομαντικών ταινιών, αλλά αυτή τη φορά από την λιγότερο ρομαντική και καθόλου κιουτ πλευρά τους!

Κλισέ 1: Oι χαρακτήρες.

 Έχετε ποτέ σας προσέξει πως οι πρωταγωνιστές αυτών των ταινιών, είναι ως επί το πλείστον καλλιτέχνες ή τέλοσπαντών κάπως σχετίζονται με κάτι πιο αρτιστίκ; Ο Hugh Grant στο Notting Hill είχε βιβλιοπωλείο, η Meg Ryan στο You’ve got mail  βιβλιοπωλείο. Στο The Notebook, ο Noah είναι ξυλουργός με ταλέντο, η Allie ζωγραφίζει. Επίσης, πολλοί πρωταγωνιστές δουλεύουν σε διαφημιστικές ή είναι αρχιτέκτονες. Δηλαδή ένας λογιστής δεν έχει δικαίωμα να ταυτιστεί με μία ρομαντική κομεντί; Δεν έχει δικαίωμα ο άνθρωπος στο όνειρο; Ένας δάσκαλος; Ένας γυμναστής; Με μια πρόχειρη σκέψη, μόνο ο Richard Gere στο Pretty Woman δεν ήταν αυτού του επαγγελματικού προσανατολισμού, αλλά κι αυτός με τη δύναμη της αγάπης έτοιμος ήταν να το γυρίσει και να αρχίσει να δημιουργεί. Επίσης, αν το έχετε παρατηρήσει, οι περισσότεροι άντρες πρωταγωνιστές είναι σε συντριπτική πλειονότητα πιο επιτυχημένοι από τα love interests τους. Γιατί έτσι παιδιά; 

Κλισέ 2: Meet – Cute. 

Με τον όρο αυτό, ορίζουμε τη στιγμή που οι 2 χαρακτήρες μας θα συναντηθούν. Πώς γίνεται συνήθως; Θα είναι σε βιβλιοπωλείο (είπαμε, πιο αρτιστίκ), θα είναι σε δρόμο για τη δουλειά; Πάντως το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο ένας θα λούσει με καφέ τον άλλον. Δηλαδή, πρωί Δευτέρας, με λούζει κάποιος με καφέ στην Κηφισιάς κι εγώ συμφωνώ να βγω ραντεβού μαζί του και δεν του κατεβάζω τα καντήλια και τα εξαπτέρυγα που δεν βλέπει τη μαύρη του τυφλά πρωί πρωί.

Κλισέ 3: Γυναικείες σχέσεις: toxic, toxic, toxic. 

 Σχεδόν πάντα έχουμε να κάνουμε με μία φίλη/κολλητή που η μόνη της έννοια στη ζωή είναι τα γκομενικά της πρωταγωνίστριας φίλης της (ένα γρήγορο παράδειγμα: 27 Dresses και When Harry met Sally). Όλες οι άλλες γυναίκες σε γενικές γραμμές είναι κακιασμένες, εκτός αν υπάρχει και καμία μαμά στη μέση, που επίσης σχεδόν πάντα είναι τουλάχιστον σοφή. Δεν ξέρω για εσάς, πάντως οι δικές μου φίλες και γνωστές δεν έχουν κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας τον (με αγάπη ή με φθόνο) καημό της ερωτικής μου κατάστασης. Επίσης, έχετε παρατηρήσει ότι οι πρώην είναι σχεδόν κατά κανόνα ή τρελές ή υποχθόνιες; Disclaimer: Για μένα είναι major red flag αν κάποιος κράζει συνέχεια και ασύστολα την πρώην του. 

Κλισέ 4: Το δημόσιο event. 

Και αφού γνωριστούν και βγουν, πάμε στο μεγάλο συμβάν. Μια μεγάλη ρομαντική κίνηση, δημόσια με κόσμο (10 things I hate about you), ένα φιλί με πάθος στη βροχή (The Notebook, 4 weddings & a funeral) και μην παραλείψουμε να αναφέρουμε τον πρωταγωνιστή που σαφέστατα θα σκάσει μύτη έξω από την πόρτα της πρωταγωνίστριας έτσι αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία ειδοποίηση (Say Anything, Love Actually). Με το πρώτο, νομίζω όλες θα κριντζάραμε από το ρεζιλίκι και τη ντροπή που θα νιώθαμε αν κάποιος μας τραγουδούσε δημοσίως. Επίσης, το να φιλιέσαι στη βροχή έχει τη γοητεία του το πρώτο δίλεπτο. Μετά έχει βρεγμένα jean και πνευμονία.  Και τέλος όποιος έρχεται σπίτι σου ακάλεστος να σου πει πόσο σε αγαπάει ή είναι stalker ή είναι το λιγότερο αγενής. Μπορεί να λείπω φίλε, μπορεί να έχω καλεσμένους. Εσύ που το ξέρεις; 

(major) Κλισέ 5: Το σεξ. 

Τελευταίο και καλύτερο το άφησα και όχι τυχαία! Έχετε παρατηρήσει ότι στις ταινίες το κλασικό μοτίβο είναι φιλάκι και καπάκι σεξ; Τι έγινε με τα προκαταρτικά; Ατυχής παράλειψη ή θεατρική προοικονομία; Τι μαλακίες βλέπουμε; Και δεν τα βλέπουμε μόνο εμείς, τα βλέπουν και έφηβοι και θα νομίζουν ότι έτσι γίνεται. Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε. Επίσης, τόσα γδυσίματα σε τόσες ταινίες και ούτε ένα μικρό σημάδι από ρούχο; Ούτε ένα μικρό σημαδάκι από σουτιέν; Άλλο και τούτο. Είπαμε Hollywood Hollywood, αλλά να υπάρχει και ένας κάποιος ρεαλισμός.  

Να δώσουμε και ένα τελευταίο φλέγον note; Συγνώμη κιόλας, αλλά δεν είναι όλοι οι άνθρωποι straight! Φτιάξτε μία ρομαντική κομεντί για gay άτομα! Υπάρχει το Ηeartstopper σε σειρές, αλλά θέλουμε κι άλλα (αν δεν το έχετε δει, δείτε το χτες!)

Και αφού λοιπόν σας χάλασα όλο το ρομαντικ – κιουτι -κιουτ vibe, πάω τώρα να δω καμία ρομαντική κομεντί γιατί μεταξύ μας, πώς αλλιώς θα περάσει το σαββατοκύριακο; 

Άννα Μαρία

TOP