Η κουλτούρα του βιασμού και μία 19χρονη

*Το ακόλουθο απόσπασμα είναι καθ’ όλα φανταστικό καθώς αυτά δεν γίνονται πότε σε κανέναν στο γαλαξία μας και στα σοβαρά κορίτσια δεν συμβαίνουν αυτά τα πράγματα (αλήθεια τώρα;).

”Βράδυ φθινοπώρου και όπως όλοι οι φοιτητές η πρωταγωνίστρια μας κανονίζει έξοδο με παρέα που είναι αρκετά γνωστή αλλά όχι και φίλοι αδερφικοί. Προορισμός γνωστό μεζεδοπωλείο της επαρχιακής πόλης για όλα τα βαλάντια. 

Μετά από ώρες κεφιού και κρασοκατάνυξης, η φάση έχει περάσει σε επόμενο επίπεδο καθώς «φίλος-γνωστός» έχει απλώσει αρκετά τα χεριά του. 

Fast forward μία ώρα μετά, η παρέα έχει αναχωρήσει και ο «φίλος-γνωστός» επιμένει να συνοδέψει την ηρωίδα μας στο σπίτι της. 

(Να δοθεί εδώ ένα context, ο «φίλος-γνωστός» ήταν ταυτόχρονα φίλος/κολλητός του πρώην της φίλης μας, οπότε ήταν off limits για πολλούς λόγους.) 

Φτάνουμε στην είσοδο της φίλης μας, χαράματα και οι 2 άνθρωποι εξαιρετικά μεθυσμένοι με τη φίλη μας ένα τσακ περισσότερο. Ο «φίλος-γνωστός» μπαίνει μέσα στην είσοδο για να πάει τη πρωταγωνίστρια μας πάνω και με το ζόρι μπαίνει στο σπίτι της. Τη φιλάει και προσπαθεί να την πείσει να κάνουν σεξ. Η φίλη τον σπρώχνει να βγει εκτός σπιτιού, δεν τον θέλει εκεί. Ο «φίλος-γνωστός» επιμένει. Τελικά τη σπρώχνει στο κρεβάτι και επιμένει ότι αυτό που θέλει αυτός, το θέλει και εκείνη. Ενώ εκείνη δεν θέλει. Καθόλου. Αλλά φοβάται γιατί ο «φίλος-γνωστός» είναι 1 κεφάλι ψηλότερος και χοντρός. Έχει δει τι ζημιά μπορεί να κάνει το αντρικό χέρι στις γυναίκες από πολύ μικρή, πόσο εύκολο είναι ένας άντρας να σκοτώσει μία γυναίκα.»

Η ηρωίδα μας δε είχε καταλάβει ότι αυτό ήταν βιασμός. Δεν ήταν textbook βιασμός με ξύλο, ή απειλές. 

Ήταν το είδος που κανείς δεν πιστεύει γιατί «έλα και εσύ τώρα αφού είχες πιει» , «σίγουρα τον προκάλεσες». Κάνεις δεν καταλαβαίνει ότι ο μόνος που φταίει ήταν αυτός. Που εκμεταλλεύτηκε τη σχέση του και τη θέση του και την αδυναμία του άλλου να αντιδράσει. 

Τα είδη βιασμού που έχουν αναγνωριστεί παγκοσμίως ξεπερνούν τα 12. Οι περισσότερες μας μπορεί να έχουμε βιώσει κάποιον από αυτούς χωρίς να το έχουμε καταλάβει. Η κοινωνίας οφείλει να μας προστατέψει από τους θύτες, οι οποίοι ενδέχεται να είναι δίπλα μας και μέσα στα σπίτια μας. 

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αρκετός θόρυβος – με τη καλή έννοια – γύρω από το θέμα και ο κόσμος έχει αρχίσει να ενημερώνεται και να μαθαίνει. Η κουλτούρα του βιασμού είναι χωρίς καμία αμφιβολία συνυφασμένη με τον πυρήνα της ελληνικής κοινωνίας και δύσκολα η γενιά μας θα αποκοπεί από αυτή. Θα πρέπει όλ@ μαζί συλλογικά να παλέψουμε ώστε οι επόμενες γενιές να μην πρέπει να παλεύουν για τα αυτονόητα. 

Αν είχες κάποια αντίστοιχη εμπειρία που θα ήθελες να μοιραστείς, στείλε μας στο hello@tokoritsi.com Αν θες να ξεφύγεις από κάποιο βίαιο περιβάλλον, κάλεσε στο 15900.

Άννα Μαρία

TOP