Πήγαινε ένα ταξίδι

Πήγαινε ένα ταξίδι, αν μπορείς.
Αν μπορείς, βγάλε τη βαλίτσα από το βάθος της ντουλάπας, γέμισε τη με ό,τι χρειάζεσαι, βρες ένα αεροπλάνο, ένα πλοίο ή το αμάξι και φύγε.
Άσε για λίγο πίσω ό,τι είσαι και πήγαινε να σε βρεις κάπου αλλού.
Αν μπορείς, πήγαινε ένα ταξίδι.
Περπάτησε σε έναν τελείως ξένο για σένα δρόμο, δες διαφορετικούς ουρανούς, παρατήρησε μία καθημερινότητα που καμία σχέση δεν έχει με τη δική σου.
Πήγαινε ένα ταξίδι.
Γνώρισε ανθρώπους που μέχρι χθες ήταν άγνωστοι ή μη γνωρίσεις κανένα. Γνώρισε κάτι που ζούσε πάντα μέσα σου και μέχρι χθες ήταν άγνωστο. Εσένα σε ένα άλλο πλαίσιο.
Ακούμπησε ό,τι νιώθεις πάνω στην καθημερινή τέχνη ενός άλλου κόσμου. Άκου διαφορετικές μουσικές από πλανόδιους, φάε διαφορετικά γλυκίσματα από πάγκους, κοίτα τον εαυτό σου σε βιτρίνες στο δρόμο και για λίγο μην σε αναγνωρίσεις.
Αν μπορείς.
Ταξίδεψε σε ό,τι σημαίνει ιστορία για έναν άλλο λαό. Σε ό,τι σημαίνει κουλτούρα ή φυσική ομορφιά ή λύπη ή γιορτή, μάθε μία ξένη γλώσσα συναισθημάτων και μίλα την από μέσα σου, για όσο παραμείνεις εκεί.
Ένα ταξίδι.
Χωρίς κανέναν ιδιαίτερο λόγο ή με πολλούς, με παρέα ή χωρίς, κοντινό ή μακρινό. Αν μπορείς, ξέχνα, συγχώρεσε, ανέπνευσε, προσπέρασε, άλλαξε, αποφάσισε κάτι διαφορετικό.
Ή μην κάνεις τίποτα από όλα αυτά.
Απλά, πήγαινε.
Και κοίτα από ψηλά ό,τι δεν μπορείς να ξεχάσεις, ό,τι δεν μπορείς να συγχωρήσεις, ό,τι δεν σε αφήνει ν΄αναπνεύσεις, ό,τι δυσκολεύεσαι να προσπεράσεις, αυτά που μοιάζουν να μην αλλάζουν ποτέ, αυτά που θέλεις τόσο ν’ αποφασίσεις αλλά δεν μπορείς ρε γαμώτο. Δεν μπορείς.
Πήγαινε ένα ταξίδι, αν μπορείς. Σήμερα, αύριο, τώρα.
Κάνε μονάχα αυτό που τώρα μπορείς.
Και όταν γυρίσεις πίσω, δες τον εαυτό σου σε ένα άλλο σημείο. Μέσα σου πια κολυμπάει μια καινούρια θάλασσα. Ένα καινούριο τραγούδι που δεν ξέρεις τους στίχους. Κράτα τη μελωδία κολλητά στην καρδιά σου. Την επόμενη μέρα σφύριξε τη ενώ είσαι στο γραφείο.
Αν μείνεις λίγο σιωπηλά, ίσως ακούσεις τα βήματα των νέων ανθρώπων που ακόμα δεν γνώρισες να πλησιάζουν. Σε σένα έρχονται. Αν μείνεις λίγο χωρίς φωνές και εντάσεις, ίσως αντιληφθείς το θαύμα που θ΄αγγίξει σιγά σιγά τους ώμους σου. Θα χαϊδέψει το λαιμό σου και θα περιμένει ν΄απορροφηθεί από την καρδιά.
Δεν χρειάζεται να κάνεις πολλά. Κράτα τη μόνο ανοιχτή.
Και πήγαινε ένα ταξίδι. Αν μπορείς.
Όλα κρέμονται από μία κλωστή που αν κοπεί θα πέσεις.

Που αν επιτέλους κοπεί, θα σηκωθείς ξανά.

Ιωάννα.

TOP