Πόσο κοστίζει το τσάμπα;

Να μιλήσουμε λίγο για τις εργασίες που κάνουμε δωρεάν; Αυτές που κάνουμε για τη ψυχή της μάνας μας, τη ψυχή της ψυχής της μάνας μας και τη ψυχή της ψυχής, της ψυχής της μάνας μας.

 

Αυτές τις δωρεάν παροχές για “την δική σου προβολή” για “το καλό σου” για “να σε μάθει ο κόσμος”, “να δικτυωθείς” κι άλλα πολλά, που για ένα διάστημα σε πείθουν και έχουν κάποιο νόημα, αλλά από ένα σημείο και μετά καταντάει αναίσχυντη εκμετάλλευση.

 

Σπουδάζω από τα 18, είναι τέτοια η φύση της δουλειάς μου που απαιτεί συνεχή, δια βίου εκπαίδευση. Αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές, αν όχι τις περισσότερες, πληρώνω για να εκπαιδεύομαι, για να παρακολουθώ σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες, διημερίδες, εργαστήρια, βιωματικά εργαστήρια, εισηγήσεις κτλ.

 

Προσφέρω δωρεάν ό,τι θεωρώ ότι μπορεί να βοηθήσει το κοινό, αλλά κι εμένα. Δεν υπάρχει ανιδιοτέλεια, τα πάντα έχουν ένα όφελος και αυτό είναι κοινό μυστικό. Το όφελος μπορεί να είναι οικονομικό, συναισθηματικό, διαφημιστικό ή απλά να μπουστάρει τον υγιή ναρκισσισμό σου.

 

Το θράσος όμως κάποιων ατόμων φτάνει σε άλλα επίπεδα. Πρόσφατα μου ζήτησαν να μιλήσω σε ένα εργαστήριο, το οποίο πλήρωσα για να παρευρεθώ και τελικά με έκοψαν τελευταία στιγμή, γιατί δεν είχαν κάνει καλή διαχείριση χρόνου. Σε άλλη περίπτωση, μου ζητήθηκε να κάνω μια εισήγηση για μια ΜΚΟ, πάνω σε ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα το οποίο απαιτούσε βιβλιογραφία, διάβασμα και χρόνο. Το deadline που μου έδωσαν ήταν εξωφρενικά σύντομο. Στην αρχή δέχτηκα, από συνήθεια να λέω σε όλα ναι, “για να βοηθήσω τον κόσμο”.  

 

Έπειτα όμως σκέφτηκα, γιατί να το κάνω; Γιατί να αφιερώσω χρόνο, ενέργεια, γιατί να πιεστώ να κάνω πάλι κάτι δωρεάν; Αρνήθηκα ευγενικά και αποφάσισα ότι από τώρα και στο εξής θα λέω περισσότερα όχι. Ναι ο εθελοντισμός είναι σημαντικός και απαραίτητος. Ναι από την ηλικία των 17 πάντα προσφέρω εθελοντικά υπηρεσίες σταθερά. Ως επαγγελματίας, συνεχίζω να το κάνω περισσότερο στοχευμένα και όταν πραγματικά νιώθω ότι μπορώ να βοηθήσω αλλά και να βοηθηθώ. Φτάνει όμως με τη διαρκή εκμετάλλευση. Δεν γίνεται να δουλεύουμε εσαεί δωρεάν.

Δεν γίνεται να βάζουμε πίσω τις ανάγκες μας και να ξεπερνάμε τις αντοχές μας. Το τζάμπα πέθανε. Το πότε θα «ανασταίνεται» είναι αποκλειστικά δική μου επιλογή και ευθύνη.

 

Μαρίνα. 

TOP